Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Χαιρετισμός

 

Το όνομα μου είναι Χρήστος Τσουκάλης και είμαι ο διαχειριστής αυτού του μπλοκ. Ευελπιστώ να προσφέρω στους επισκέπτες πληροφορίες και εμπειρίες από τη ζωή για γεγονότα και καταστάσεις του παρελθόντος   που συνήθως δεν γίνονται γνωστά και παραμένουν μόνο στην μνήμη κάποιον που τα έζησαν που τα άκουσαν ή που τα είδαν. Με λίγα λόγια ανέκδοτα.

Κι αυτό όπως είναι φυσικό, επί το πλείστων είναι άνθρωποι που έχουν κάποια ηλικία, και ένας τέτοιος είμαι κ’ εγώ.

Γεννημένος στην κατοχή περίπου οκτώ χιλιόμετρα βόρεια του χωριού μέσα σε μια καλύβα που οι διαστάσεις τις δεν ξεπερνούσε τα δέκα τετραγωνικά μέτρα. Μα οι γονείς μου, όπως και όλοι οι Έλληνες ελπίζανε και σε καλύτερες μέρες συμμετέχοντας στην αντίσταση ο καθένας όπως, και όσο μπορούσε.

Από τον φόβο των Γερμανών οι περισσότεροι χωριανοί που είχαν κοπάδια με γίδια ή πρόβατα είχαν καταφύγει στις στάνες με τις οικογένειες όπου η ζωή ήταν δύσκολη. Οι χώροι υγιεινής ήταν ανύπαρκτοι και το μόνο ενδιαφέρον ήταν η επιβίωση.

Ακολούθησε ο εμφύλιος που κατά τη γνώμη υπήρξε χειρότερος. Πιστεύω πως η μεγαλύτερη κατάρα σε ένα έθνος είναι αλληλοσκοτωμός που έχει τις ρίζες του από τον Κάιν και τον Άβελ.

Οι γραμματικές μου γνώσεις περιορίζονταν στο απολυτήριο του δημοτικού ως στα εβδομήντα τέσσερα χρόνια μου, οπότε μου δόθηκε η δυνατότητα να τελειώσω και το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Γι’ αυτό ζητώ την επιείκεια σας σε ότι αφορά τα ορθογραφικά και συντακτικά μου λάθη αφού τότε η απόκτηση γνώσεις ήταν προσιτή μόνο σε όσους είχαν την οικονομική ευχέρεια. Τα βιβλία τα δίδακτρα ήταν ακριβά και ο φτωχός λαός ακόμη πεινούσε αφού η Ελληνική οικονομία ήταν τελείως διαλυμένη και προσπαθούσε να ορθοποδήσει με εξωτερική βοήθεια όπως παράδειγμα το σχέδιο Μάρσαλ.

Το πρώτο μου επάγγελμα ήτανε βοσκός, έπειτα εργάτης γης, ανειδίκευτος εργάτης κλωστοϋφαντουργίας, οικοδομικός εργάτης, στρατιωτική θητεία, οδηγός αυτοκινήτου, οικοδόμος ξανά, και παράλληλα για τριάντα έξει μήνες παρακολούθησα μαθήματα ραδιοτεχνίας.

Μετά την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος λειτούργησα δικό μου εργαστήριο επισκευής ραδιοφώνων, τηλεοράσεων, βίντεο και άλλων συναφών ηλεκτρονικών συσκευών.

Ύστερα από εμπειρία στον χώρο της αγορά τόλμησα το «επιχειρείν» ως ότου συνταξιοδοτήθηκα.

Από την παιδική μου ηλικία είχα την τάση μα και περιέργεια να παρακολουθώ και να καταγράφω ιστορίες από γεγονότα που συμβαίναν χωρίς να κάνω διάκριση αν ήταν ευχάριστα, δυσάρεστα, ευτράπελα, ελπίζοντας πως κάποια μέρα θα είχα την δυνατότητα να τα μοιραστώ με άλλους.

Πιστεύω πως το να διηγείται κάποιος μια ιστορία η ακόμη και μυθοπλασία που βασίζετε σε πραγματικά γεγονότα προσφέρει στον αναγνώστη την δυνατότητα αφενός να αντλεί πληροφορίες για μια ξεπερασμένη εποχή μα και διασκέδαση αφήνοντας την φαντασία του να ταξιδεύει σε μια αλλοτινή εποχή με ήθη και έθιμα που σήμερα έχουν πλέον ξεχαστεί.  

Ελπίζω να καταφέρω να έχουμε μια καλή, αληθινή, και ειλικρινής επικοινωνία. Είμαι δεκτικός σε καλοπροαίρετες παρατηρήσεις ή επισημάνσεις γιατί σίγουρα θα έχω να μάθω πολλά από σας και για μένα θα είναι τιμή μου αν μου δώσετε αυτή την ευκαιρία.

Με ειλικρινά αισθήματα και εκτίμηση

Χρήστος Τσουκάλης